Spis treści:
W dziedzinie zdrowego trybu życia część osób jest zdania, że tylko zbilansowana dieta w postaci dobrych jakościowo i przyjmowanych w rozsądnych ilościach pokarmów powinna dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zwolennicy suplementacji wychodzą z innego założenia – są świadomi tego, że w codziennej diecie trudno dostarczyć wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje dla zachowania zdrowia i dobrej formy. W myśl tego podejścia, suplementacja nie stanowi w żadnym wypadku alternatywy dla zdrowego żywienia, lecz jest jedynie dodatkiem uzupełniającym w okresie niedoborów na witaminy – między innymi w okresie jesienno-zimowym.
Przyjmując bardziej realistyczne i życiowe podejście do sprawy, bazujące na przekonaniu, że zimą organizm – na skutek wahań temperatury, trudnych warunków atmosferycznych, braku słońca oraz mniejszego dostępu do świeżych owoców i warzyw – może mieć okresy osłabionej odporności. Wówczas, aby zapobiec niedoborom i zachorowaniom, warto uzupełnić codzienną dietę o kilka składników.
Lekarze i dietetycy podkreślają, że suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym, gdy do organizmu dociera znacznie mniej słońca, jest bardzo ważna. W ciepłych miesiącach roku organizm sam produkuje witaminę D w wyniku ekspozycji na słońce. Zimą, gdy dni są krótkie i ponure, organizm nie jest w stanie samodzielnie, bez zewnętrznych środków, uzupełnić te deficyty. Witamina D zapobiega rozwojowi osteoporozy i krzywicy, zatem jest potrzebna organizmowi w każdym wieku.
Wraz z modą na ekologię i zdrowy tryb życia coraz więcej osób, szczególnie mieszkańców dużych miast, decyduje się ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety. Wśród głównych motywacji wegetarianie i weganie wymieniają troskę o stan środowiska naturalnego oraz współczucie wobec zwierząt. Szczególnie w tych grupach osób, choć nie tylko, ważne jest pokrycie zapotrzebowania organizmu na żelazo.
Warto mieć świadomość, że niedobór żelaza może prowadzić do anemii, bladości skóry, uczucia zmęczenia i duszności oraz osłabiać układ odpornościowy. Współczesna kontraktowa produkcja suplementów opiera się na przygotowaniu takich tabletek, które – przy przestrzeganiu dawkowania – są w stanie w pełni pokryć powstałe braki.
Nie tylko suplementy bogate w żelazo, ale również w witaminę B12 są bardzo ważne w przypadku osób wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Witamina B12, zwana również kobalaminą, naturalnie występuje w mięsie, rybach, jajach, mleku i pieczarkach. Jej niedobór może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, zaburzeń układu pokarmowego i nerwowego, bielactwa i osłabienia wzroku.
Producenci żywności skierowanej do wegan i wegetarian często wzbogacają produkty sojowe w witaminę B12. Mimo to, jej obecność w organizmie nieprzyjmującym produktów pochodzenia zwierzęcego może okazać się niewystarczająca, dlatego warto zadbać o odpowiednią suplementację.
Zimą, kiedy noce są coraz dłuższe, a dzień krótszy, odczuwamy większą potrzebę snu. Odpowiedzią na to jest kwas pantotenowy, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Dodatkową jego funkcją jest pomoc w utrzymywaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie. Kwas pantonetowy jest obecny w suplementach w postaci kapsułek i tabletek zawierających kompleks witamin z grupy B.
Niewątpliwie najpopularniejszym składnikiem odżywczym z grupy składników mineralnych jest magnez. Można go spotkać w wielu produktach stosowanych do suplementacji. Sam w sobie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni. Wpływa na utrzymanie zdrowych kości i zębów. Wszystkie te aspekty przyczyniają się do poprawy kondycji organizmu w okresie jesienno-zimowym.
Selen jako składnik mineralny pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Oprócz tego pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, co jest nieocenione w okresie jesienno-zimowym, gdzie bardzo często dochodzi do zwiększonej zachorowalności na przeziębienie.
W okresie zwiększonej zachorowalności standardowo poleca się profilaktycznie witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Chroni ona również komórki przed stresem oksydacyjnym i zwiększa przyswajanie żelaza. Wiele produktów posiada w swoim składzie te dwa produkty z uwagi na ich synergistyczny efekt. Zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia też przypisuje się ten witaminie.
Sprawdź także poprzedni wpis na naszym blogu: Jakich suplementów potrzebujemy jesienią?